FII RESPONSABIL!
În ultimele 72 ore, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, căutării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat, au participat la un număr de 107 intervenții.
Din numărul total de intervenții, 84 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
v 23 incendii astfel:
v 18 incendii izbucnite la vegetație uscată pe raza localităților: Vârvoru de Sus, Călărași, Ostroveni, Craiova - zona Romanești, Craiova - zona Kaufland Craiovița, Pielești, Bistreț, Catane, Orodel, Dăbuleni, Calafat, Bratovoiești, Bădoși, Cetate, Bistreț, Plosca, Siliștea Crucii și Călugărei, fiind stinse de pompieri și serviciile voluntare pentru situații de urgență. În urma incendiilor au ars peste 70 ha, vegetație uscată și o tonă gunoi menajer. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise).
v 08.11.2024, ora 08:09, Detașamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism în municipiul Craiova, str. Brazda lui Novac. La sosirea echipajului de pompieri incendiul se manifesta la materialele combustibile din interiorul compartimentului motor, existând posibilitatea de propagare la întreg autoturismul. În urma incendiului au ars masele plastice din compartimentul motorului și bordul mașinii. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuit electric (cablu electric defect).
v 09.11.2024, ora 09:33, Secția de Pompieri Segarcea a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească în urma unei explozii de butelie de uz casnic, în oraș Segarcea, str. Micșunelelor. La sosirea echipajalor de pompieri incendiul se manifesta la anexa gospodărească și bunurile depozitate în interiorul acestei. Nu au fost înregistrate victim. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise).
v 09.11.2024, ora 11:38, Detașamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă în com. Bucovăț, sat Cârligei. La sosirea echipajalor de pompieri incendiul se manifesta la acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 3 mp, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind efect termic (caldură prin contact sau radiaţie, frecare etc).
v 10.11.2024, ora 19:25, Detașamentul 2 de Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un punct de transformare. La sosirea echipajului de pompieri incendiul se manifesta la izolația cablurilor electrice, acesta a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuit electric.
v 10.11.2024, ora 20:49, Detașamentul 2 de Pompieri Craiova și Detașamentul 1 de Pompieri Craiova au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un atelier de întreținere anvelope auto(vulcanizare). La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta cu violență la întreaga constructie si anvelopele auto depozitate în interior. În urma incendiului au ars atelierul de întreținere-vulcanizare pe o suprafata de aproximativ 120 mp și anvelope auto aproximativ 2 tone. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (focuri în aer liber, chibrit, flacări de la aparate termice, etc).
v NU IGIENIZAȚI TERENURILE PRIN INCENDIERE!
Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică:
· Risc major de propagare rapidă a incendiilor - vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.
· Pericol pentru vieți omenești și bunuri - incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
· Impact negativ asupra mediului - distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.
Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:
· Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
Ø Se apropie sezonul rece, iar coșurile de fum joacă un rol esențial în siguranța casei tale!
Curățarea și verificarea periodică a coșului de fum nu doar că asigură o bună funcționare a sistemului de încălzire, dar previne și acumularea de funingine, care poate provoca incendii sau intoxicații cu monoxid de carbon.
Nu lăsa siguranța pe ultimul loc! Asigură-te că locuința ta este pregătită pentru iarnă. Fii informat, fii pregătit!
Ø Atenție la utilizarea instalațiilor electrice! Prevenirea incendiilor începe cu respectarea câtorva reguli simple:
- Nu folosiți IMPROVIZAȚII;
- Nu permiteți copiilor să se joace cu instalațiile electrice;
- Nu suprasolicitați instalațiile electrice folosind mai mulți consumatori simultan;
- Apelați la personal autorizat pentru verificarea instalațiilor;
- Folosiți doar echipamente omologate;
- Decuplați echipamentele electrice atunci când lipsiți o perioadă mai lungă de acasă.
Nerespectarea acestor reguli poate genera oricând incendii!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro.