Jarul căzut din sitemul de încălzire produce pagube.
În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, căutării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat, au participat la un număr de 25 intervenții.
Din numărul total de intervenții, 24 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
v Un incendiu astfel:
- 08.04.2025, ora 03:01, Garda de Intervenție Bechet a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (baracă confecționată din lemn), în orașul Dăbuleni. La intervenție a participat și SVSU Dăbuleni cu o autospecială. La sosirea forțelor la locul intervenție, incendiul se manifesta la anexa gospodărească pe o suprafață de aproximativ 30 mp, mobilier, electrocasnice și materiale textile. În urma evenimentului, proprietarul, în vârstă de 71 ani, a suferit arsuri gr. II și III la nivelul feței și membrelor superioare și a fost transportat la Spitalul Orășenesc Dăbuleni. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind jar sau scântei (jar căzut din sisteme de încălzit).
RECOMANDĂRI
Ø Izbucnirea incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti poate fi preîntâmpinată dacă sunt respectate următoarele:
- coşurile de fum vor fi periodic verificate, curăţate şi reparate de către personal specializat şi autorizat.
Ø Incendiile pot apare, în general, în următoarele împrejurări:
- necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum;
- neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate;
- prezenţa unor vicii ascunse de construcţie (încastrarea în pereţii coşurilor a elementelor combustibile din lemn din planşee şi acoperişuri);
- folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare şi coturi multe montate pe lângă şi pe pereţii combustibili, în apropierea materialelor ori altor obiecte de uz casnic;
- existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro.