Misiuni din ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, căutării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat, au participat la un număr de 22 intervenții.
Din numărul total de intervenții, 16 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
v șase incendii astfel:
- 20.03.2025, ora 10:15, Secția de Pompieri Segarcea a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, în localitatea Padea. La sosirea forțelor la locul intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 100mp, mobilier și materiale textile din interiorul casei de locuit, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efect termic (coș de fum neprotejat termic).
- 20.03.2025, ora 14:20, Detașamentul de Pompieri Calafat a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, în localitatea Desa. La sosirea forțelor la locul intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 60mp, mobilier și materiale textile din interiorul casei de locuit, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efect termic (coș de fum neprotejat termic).
- 20.03.2025, ora 15:28, Detașamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un spațiu comercial dezafectat, în mun. Craiova, str. 1918. La sosirea forțelor la locul intervenție, incendiul se manifesta la materiale textile, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (fumatul în locuri nepermise).
- 20.03.2025, ora 15:40, Secția Pompieri Băilești a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată, în localitatea Băilești. În urma incendiului au ars aproximativ 0,5 ha vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în sapții deschise).
- 20.03.2025, ora 18:59, Detașamentul Pompieri Calafat a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată, în localitatea Ghidici. În urma incendiului au ars aproximativ 10 ha vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în sapții deschise).
- 21.03.2025, ora 01:40, Detașamentul 1 de Pompieri Craiova și Secția de Pompieri Craiova au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, în loc. Terpezița, sat Căciulatu. La sosirea forțelor la locul intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 50mp, mobilier și materiale textile din interiorul casei de locuit, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind jar sau scântei (coș de fum neprotejat termic).
RECOMANDĂRI
Ø Izbucnirea incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti poate fi preîntâmpinată dacă sunt respectate următoarele:
- coşurile de fum vor fi periodic verificate, curăţate şi reparate de către personal specializat şi autorizat.
Ø Incendiile pot apare, în general, în următoarele împrejurări:
- necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum;
- neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate;
- prezenţa unor vicii ascunse de construcţie (încastrarea în pereţii coşurilor a elementelor combustibile din lemn din planşee şi acoperişuri);
- folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare şi coturi multe montate pe lângă şi pe pereţii combustibili, în apropierea materialelor ori altor obiecte de uz casnic;
- existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro.