Nu mai folosiți focul pentru igenizarea terenurilor!
În ultimele 24 ore, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, căutării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat, au participat la un număr de 27 intervenții.
Din numărul total de intervenții, 19 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
v 8 incendii astfel:
v 7 incendii izbucnite la vegetație uscată pe raza localităților Calafat, Craiova - str. Poligonului, Brădești, Cerăt, Călărași și Mârșani, fiind stinse de pompieri și serviciile voluntare pentru situații de urgență. În urma incendiilor au ars peste 5 ha vegetație uscată și 2 tone gunoi menajer. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise).
v 07.11.2024, ora 20:04, Secția de Pompieri Băilești a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un coș de fum în mun. Băilești. La sosirea forțelor la locul intervenției, incendiul se manifesta la aproximativ 5 mp hidroizolație, existând posibilitatea de propagare la casa de locuit, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind efect termic (caldură prin contact sau radiaţie, frecare etc.)
v NU IGIENIZAȚI TERENURILE PRIN INCENDIERE!
Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică:
· Risc major de propagare rapidă a incendiilor - vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.
· Pericol pentru vieți omenești și bunuri - incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
· Impact negativ asupra mediului - distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.
Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:
· Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro.