Pompierii doljeni au intervenit la 27 de incendii într-o singură zi
Pe parcursul zilei de 08 iulie 2025, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al Județului Dolj, în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU), au intervenit pentru stingerea a 27 de incendii, majoritatea izbucnite la vegetație uscată și miriști, cauzate cel mai probabil de utilizarea focului deschis în spații deschise, în condiții de temperaturi ridicate și vânt.
Incendii la vegetație uscată și miriști:
· 21 intervenții au avut ca obiectiv stingerea incendiilor de vegetație uscată, miriști și culturi agricole.
· Suprafața afectată depășește 230 de hectare, fiind distruse terenuri agricole, grâu, mărăciniș, dar și infrastructură (panouri fotovoltaice, cabluri electrice și de comunicații).
· Cele mai mari incendii s-au produs în:
o Melinești – 15 ha, 1144 panouri fotovoltaice și infrastructură electrică distruse
o Perișor – 50 ha miriște de grâu
o Băilești și Întorsura – câte 30 ha miriște
o Goiești – 15 ha vegetație uscată
o Vârtop – 20 ha cultură de grâu
Incendii la anexe gospodărești și baloți de paie:
· În Segarcea, un incendiu pornit de la un scurtcircuit electric a distrus 40 tone baloți de paie, 30 m³ de lemn și 4 ha de vegetație.
· În Seaca de Pădure, au ars anexe gospodărești pe o suprafață de 20 mp, 20 mp vegetație uscată și un gard de 10 m, cauza fiind tot un scurtcircuit.
Intervențiile SVSU:
Un număr de 10 Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU) din localități precum Dăbuleni, Ostroveni, Caraula, Plenița, Cetate, Orodel, Lipovu, Radovan, Sălcuța și Grecești au intervenit prompt pentru limitarea propagării incendiilor. Contribuția acestora a fost esențială în sprijinirea echipajelor profesioniste și protejarea comunităților.
Avertisment pentru populație:
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia” al Județului Dolj reamintește interdicția aprinderii focului în spații deschise, mai ales în perioadele cu temperaturi ridicate și vânt. Arderea necontrolată a resturilor vegetale, miriștilor sau gunoaielor poate avea consecințe grave, atât pentru mediu, cât și pentru bunurile și viețile oamenilor.
Recomandăm cetățenilor:
· Să nu utilizeze focul deschis în apropierea locuințelor, pădurilor sau terenurilor agricole;
· Să supravegheze permanent focul, în cazurile permise legal;
· Să alerteze imediat autoritățile la numărul unic de urgență 112, în cazul observării unui incendiu.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro.