Bilanțul misiunilor
În ultimele 72 de ore, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, căutării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat, au participat la un număr de 72 intervenții.
Din numărul total de intervenții, 64 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
v Opt incendii astfel:
- 21.03.2025, ora 10:46, Secția Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (camera centralei termice), în com. Almăj, sat Șitoaia. La sosirea forțelor la locul intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul anexei pe o suprafață de aproximativ 25 mp, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efect termic (coș de fum amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile).
- 21.03.2025, ora 11:27, Detașamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la reziduuri menajere, din rostul de dilatație a două scări de bloc, în mun. Craiova, str. Grigore Gabrielescu. La sosirea forțelor la locul intervenție, incendiul se manifesta la aproximativ 200 kg reziduuri menajere, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise).
- 22.03.2025, ora 00:19, Detașamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și Secția de Pompieri Craiova cu un echipaj de prim ajutor pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă, în mun. Craiova, str. Albișoarei, nr. 26. La sosirea forțelor la locul intervenție, incendiul se manifesta într-o încăpere la mobilier și materiale textile, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații închise).
- 22.03.2025, ora 13:02, Detașamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unei case de locuit, în mun. Craiova, str. Ghe. Ghițu, nr. 6. La sosirea forțelor la locul intervenție, incendiul se manifesta într-o încăpere la materialele combustibile din componența unei hote și materiale textile, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuit electric (cablu electric defect).
- 22.03.2025, ora 16:38, Secția de Pompieri Băilești a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată în com. Afumați. În urma incendiului au ars aproximativ 2 ha vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise).
- 22.03.2025, ora 19:04, Detașamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată, în com. Leu. În urma incendiului au ars aproximativ 50 de tone de gunoi menajer. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise).
- 23.03.2025, ora 07:59, Detașamentul 1 Pompieri Craiova și Detașamentul 2 Pompieri Craiova au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o hală, în mun. Craiova, str. Abatorului, nr.61. La sosirea forțelor la locul intervenție, incendiul se manifesta la pereții și tavanul dormitoarele confecționate din osb și lambriu de pvc pe o suprafață de 120 mp, materiale textile și mobilier, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuit electric (cablu electric defect).
- 23.03.2025, ora 15:07, Secția de Pompieri Craiova (PL Filiași) a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată, în loc. Bâlta. În urma incendiului au ars aproximativ 0,4 ha vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise).
RECOMANDĂRI:
Ø Izbucnirea incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti poate fi preîntâmpinată dacă sunt respectate următoarele:
- coşurile de fum vor fi periodic verificate, curăţate şi reparate de către personal specializat şi autorizat.
Ø Incendiile pot apare, în general, în următoarele împrejurări:
- necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum;
- neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate;
- prezenţa unor vicii ascunse de construcţie (încastrarea în pereţii coşurilor a elementelor combustibile din lemn din planşee şi acoperişuri);
- folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare şi coturi multe montate pe lângă şi pe pereţii combustibili, în apropierea materialelor ori altor obiecte de uz casnic;
- existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.
· NU IGIENIZAȚI TERENURILE PRIN INCENDIERE!
Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică:
· Risc major de propagare rapidă a incendiilor - vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.
· Pericol pentru vieți omenești și bunuri - incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
· Impact negativ asupra mediului - distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.
Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:
· Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
· Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.
Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro.