Săptămâna Protecției Civile

Săptămâna Protecției Civile


Săptămâna Protecției Civile

În acest an, la data de 28 februarie, sărbătorim 91 de ani de Protecție Civilă în România.

Protecția civilă a luat fiinţă în România, în data de 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

Pentru marcarea acestui moment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltenia” al județului Dolj, va desfășura, în perioada 26 februarie – 4 martie a.c., o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.

Astfel, începând de luni, 26.02.2024 și până duminică, 03.03.2024, în intervalul orar 10.00 – 14.00,  la toate sediile subunităților de intervenție, se va organiza evenimentul „Zilele Porților Deschise”, pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul armei care ne reprezintă. Cu această ocazie, participanții vor vizualiza tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, își vor reaminti măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.

În perioada 26.02 – 03.03.2024, atenția nostră se îndreaptă și către populația din mediul rural, acolo unde, aceste activități se vor desfășura prin intermediul subunităților de intervenție din cadrul I.S.U. Dolj și cu sprijinul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, unde vor avea ca teme principale prevenirea incendiilor în gospodării și stingerea incendiilor de vegetație uscată.

În perioada 02.03 – 03.03.2024, pompierii doljeni vor fi prezenți în spațiile comerciale (Electroputere Mall și Promenada Mall) unde vor desfășura activități teoretice, dar și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de riscuri generatoare de situații de urgență. Totodată vor fi diseminate mesaje preventive, ale campaniilor „Nu tremur la cutremur”, „RISC - Siguranța nu este un joc de noroc”, „Flăcările Omoară Copii” și promovarea ofertelor educaționale.

Miercuri, 28.02.2024, în intervalul orar 10.00 – 11.00, se va desfășura exercițiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”. 

❗ ATENȚIE ❗ ESTE DOAR UN EXERCIȚIU DE VERIFICARE AL SIRENELOR❗

Prin acest exercițiu dorim să aducem la cunoștință cetățenilor că astfel de exerciții sunt necesare și benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Vă solicităm să nu intrați în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor.

    Printr-un comportament preventiv, putem fi „Împreună mai pregătiți”.

26.02.2024