Stiri Locale

  • 3 posturi scoase la concurs

    I.S.U. Dolj a scos la concurs trei posturi pentru ocuparea prin încadrare directă, astfel:

    -un post de subofiţer secretariat principal, la Compartimentul Secretariat, Documente Clasificate şi Arhivă

    https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1785

    -un post de subofiţer operativ principal, la Inspecția de Prevenire – Compartimentul Control și Activități Preventive

             https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1784

    -un post de subofiţer administrativ principal, la Detașamentul 1 de Pompieri Craiova.

    https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1783

    Informații despre condițiile de participare la concursuri, perioadele de înscriere, documentele necesare pentru constituirea dosarelor de candidat și organizarea concursurilor pot fi obținute de pe portalul “HUB de servicii și informații la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

    La accesarea https://hub.mai.gov.ro, persoanele interesate trebuie să urmeze mai mulți pași, astfel: 

    1. alegerea secțiunii “Cariera MAI” - Serviciul pentru recrutare în vederea ocupării unor funcţii vacante;

    2. selectarea județului Dolj, a statutului profesional “cadru militar” și a Armei “Situații de Urgență”;

    3. consultarea anunțurilor publicate, de unde se pot afla toate informațiile referitoare la condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a participa la concursuri.

    Cererile de înscriere și dosarele de recrutare, în volum complet, se transmit la adresa de e-mail specificată în fiecare anunț.

    Persoanele interesate de participarea la concursuri trebuie să citească cu atenție anunțurile și celelalte documente postate pe HUB și, dacă îndeplinesc toate condițiile menționate, să completeze cererea de înscriere și să pregătească dosarul de recrutare, în termenele indicate.

  • Săptămâna Protecției Civile


    Săptămâna Protecției Civile

    În acest an, la data de 28 februarie, sărbătorim 91 de ani de Protecție Civilă în România.

    Protecția civilă a luat fiinţă în România, în data de 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

    Pentru marcarea acestui moment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltenia” al județului Dolj, va desfășura, în perioada 26 februarie – 4 martie a.c., o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.

    Astfel, începând de luni, 26.02.2024 și până duminică, 03.03.2024, în intervalul orar 10.00 – 14.00,  la toate sediile subunităților de intervenție, se va organiza evenimentul „Zilele Porților Deschise”, pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul armei care ne reprezintă. Cu această ocazie, participanții vor vizualiza tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, își vor reaminti măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.

    În perioada 26.02 – 03.03.2024, atenția nostră se îndreaptă și către populația din mediul rural, acolo unde, aceste activități se vor desfășura prin intermediul subunităților de intervenție din cadrul I.S.U. Dolj și cu sprijinul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, unde vor avea ca teme principale prevenirea incendiilor în gospodării și stingerea incendiilor de vegetație uscată.

    În perioada 02.03 – 03.03.2024, pompierii doljeni vor fi prezenți în spațiile comerciale (Electroputere Mall și Promenada Mall) unde vor desfășura activități teoretice, dar și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de riscuri generatoare de situații de urgență. Totodată vor fi diseminate mesaje preventive, ale campaniilor „Nu tremur la cutremur”, „RISC - Siguranța nu este un joc de noroc”, „Flăcările Omoară Copii” și promovarea ofertelor educaționale.

    Miercuri, 28.02.2024, în intervalul orar 10.00 – 11.00, se va desfășura exercițiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”. 

    ❗ ATENȚIE ❗ ESTE DOAR UN EXERCIȚIU DE VERIFICARE AL SIRENELOR❗

    Prin acest exercițiu dorim să aducem la cunoștință cetățenilor că astfel de exerciții sunt necesare și benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Vă solicităm să nu intrați în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor.

        Printr-un comportament preventiv, putem fi „Împreună mai pregătiți”.

  • STOP INCENDII DE VEGETAȚIE USCATĂ

    Pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, reamintim cetățenilor următoarele:

    1) Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care INTERZIC arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA;

    2) Nerespectarea prevederilor legale privind INTERZICEREA arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice;

    3) Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală;

    4) Solicităm cetățenilor și autorităților locale să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată și resturile menajere deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

    Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

    Reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

    ISU Dolj va manifesta toleranță zero față de cei care se fac vinovați de producerea incendiilor de vegetație uscată și miriște!

    Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

  • Misiune Acordare Asistență Internațională către Serbia

    O nouă misiune umanitară derulată în sprijinul țărilor care se confruntă cu efectele pandemiei de COVID-19


    Comisia Europeană, prin Centrul European de Coordonare a Răspunsului la Urgențe (ERCC) a dispus disponibilizarea unor materiale de protecție personală din rezerva rescEU, constituită în România, pentru a fi distribuite către Republica Serbia.


    Rezerva de contramăsuri medicale rescEU pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, a fost achiziționată de către țara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane €, semnat cu Comisia Europeană, prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene – DG ECHO.


    Astfel, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitate de autoritate națională pentru asistență internațională în domeniul protecției civile, va asigura în data de 09.04.2021 un transport cu 310.000 măști de protecție FFP 2 către Republica Serbia, în sprijinul autorităților, pentru combaterea efectelor pandemiei generată de Covid-19.


    Transportul asistenței se realizeaza cu un convoi aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Arad.


    Costurile eligibile de transport vor fi rambursate în proporție de 100% de către Comisia Europeană, prin Mecanismul de Protecție Civila al Uniunii.