STOP INCENDII DE VEGETAȚIE USCATĂ

STOP INCENDII DE VEGETAȚIE USCATĂ


         În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, căutării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat, au participat la un număr de peste 
45 intervenții.

Din numărul total de intervenții, 33 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

·                    11 incendii, au izbucnit din cauza focului deschis în spații deschise la vegetație uscată în localitățiile: Dăbuleni, Bechet, Sălcuța- sat Mârza, Mischii- sat Mlecănești, Șimnicu de Sus - sat Leșile,  Argetoaia- sat Ursoaia, Calopăr- sat Panaghia, Coșoveni și Craiova - cart. Făcăi, care au pus în pericol comunitatea au fost stinse de pompierii doljeni și serviciile voluntare pentru situații de urgență, intervenind prompt și eficient pentru localizare și lichidarea acestora. Flăcările au mistuit peste 53 ha vegetație uscată și miriște,7 stupi cu albine, o anexă gospodărească, 120 pomi fructiferi, 3 ha litieră pădure  și 15 tone reziduuri menajere și cauciuc.

Ieri în jurul orei 09:30, s-a dat alarma și pompierii doljeni au intervenit cu două  autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj S.M.U.R.D, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în municipiul Calafat, sat Ciupercenii Vechi,  în bucătaria unei locuințe, la o butelie.  La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta la obiecte de mobilier și materiale textile, existând posibilitatea de propagarea la întrega locuință, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul   termic (aparat de gătit nesupravegheat ori supraîncălzit).                     


REAMINTIM CETĂȚENILOR!

v NU IGIENIZAȚI TERENURILE PRIN INCENDIERE!

Arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii.


Iată câteva motive pentru a evita această practică:

·        Risc major de propagare rapidă a incendiilor - vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.

·        Pericol pentru vieți omenești și bunuri - incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.

·        Impact negativ asupra mediului - distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.

Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:

·        Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.

·        Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.

Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean.

v    Alte situații de urgență la care au participat pompieri doljeni au fost: pentru degajarea unui copac căzut pe două autoturisme, în mun. Craiova, bvd. Dacia. Operațiunea a decurs fără probleme, arborele fiind înlăturat.



               Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro.




27.08.2024